Tillbaka till Anslagstavla

9 maj 2019 hade Överhogdals Forngård besök av en långväga vandrare efter pilgrimsleden som går igenom byn, Helgonleden. Han heter Duarte Antunes och är från staden Sintra i Portugal där han arbetar som kriminaltekniker.

Duarte startade sin pilgrimsvandring från Åbo i Finland, över Ålands öar och sedan med färja över till Grisslehamn. På den svenska sidan har han sedan följt Vikingaleden som ansluter till Helgonleden i Gävletrakten och som han sedan följt upp till våra trakter.

Efter uppehållet i Överhogdal fortsatte Duarte färden norrut mot Trondheim och Olov den heliges grav som var slutmålet. Hem till Portugal tog han sedan ett lättsammare färdmedel, flyg från Oslo.

Pilgrimen Duarte

duerte1
IMG_20190509_121853
helgonledenungefar

Pilgrimsleden Helgonleden genom våra trakter har rustats upp de senaste åren och är mycket bra uppmärkt med stolpar som visar vägen. Det har även i ett Leader-projekt skapats appar som kan användas i mobilen och som visar var man befinner sig efter leden.

Läs gärna mer på:
www.helgonleden.n.nu/etapperkartor och
paxwalk.com/sv/

 

Överhogdalsättlingar från Canada

15 maj 2019 hade vi besök av systrarna Leslie och Sandra Habke från Canada. Deras morfar var från Nybuan och emigrerade till Canada i början av 1900-talet och tog sig där namnet Nylund. Vi visade kyrkan, hembygdsgården och Forngården och kunnig ciceron var Thomas Sievertsson.

canada_kyrkan
canada_hembgdgård
canada_forngården
livstr_92x115
livstr_92x115
Website_Design_NetObjects_Fusion