Pilgrimsleden - Kårböleleden

Pilgrimsvandringarna till Olav den heliges grav i Nidaros (Trondheim) började efter år 1030 och sammanfaller således tidsmässigt med Överhogdalsbonadernas tillkomst. Om det finns något samband mellan pilgrimsvandringarna och det faktum att bonaderna förvarades här finns det inga styrkta bevis för men det är i alla fall en spännande tanke...

Det finns en bra beskrivning av leden i broschyren här till höger, och på Forngården. I broschyren finns telenummer och övrig info.

helgonleden

Klicka på bilden till vänster så öppnas ett dokument med all info om leden från Kårböle till Övre Knätten vid gränsen mellan Härjedalen (Överhogdal) och Jämtland. Det kan även skrivas ut och tas med på vandringen.

Här finns kartor över leden från Kårböle till Oviken. Klicka på “Select a link” nedan och välj en kartbild. Högerklicka utanför kartbilden så får du förhoppningsvis upp en meny med alternativet skriv ut/print. Kan vara bra att ha med sej utskriften på färden.

Leden är markerad med grönt på kartorna.

stavkyrkan kårböle ext

Leden  går intill Stavkyrkan i Kårböle.

stavkyrkan kårböle int

Interiör från stavkyrkan i Kårböle

Den led som går genom Överhogdalstrakten kallas Kårböleleden och ingår som en del av Helgonleden. Kårböleleden genom Hogdalsbygden nyinvigdes sommaren 2014 av biskopen i Härnsands stift.
Helgonleden har sin början i Uppsala och går via Kårböle och Hogdalsbygden vidare till Klaxåsen och Klövsjö i Jämtland

 

livstr_92x115
livstr_92x115
Website_Design_NetObjects_Fusion